Blogg

Om bilder och journalistik ...
Sigurd Glans, Swedish Journalist and Author. Photo: Johan Lindstén © All rights reserved 2014

Finbesök på kontoret …

Fint spontanbesök på kontoret i dag. Sigurd Glans min gamla chef, vän och mentor – kom cyklandes förbi på en fika. Jag blir alltid lika glad och inspirerad av våra samtal.

Jag lärde känna Sigurd när jag gjorde min skolpraktik på Sveriges Radios nyhetsshow ”Efter 3” i P3 på våren 1992. Fjärde terminen på journalisthögskolan skulle tillbringas ute på ett medieföretag, gärna ett som jag som elev ville fortsätta jobba med eller till och med på (det var på den tiden när det fortfarande anställdes folk inom medierna i någon sånär omfattning).

Vi, Sigurd och jag, kom omedelbart bra överens. Kanske var det det småländska påbråt, kanske var det glädjen över att berätta kort och snärtigt om dagshändelser – alldeles oavsett: när vi enades om vad som skulle göras var det mycket outtalat som bara fungerade. Till det kommer Ulf Elfving, programledaren, som med varsam hand lotsade oss alla framåt; att ”sätta” ett inslag i direktsändning var aldrig ett problem när ”tryggheten själv” satt på andra sidan studiobordet.

Nyhetsvärdering, vinkling, presentation och ”twist” – det var mycket jag hade att lära av denne nestor, som varit med om att leda Aftonbladet under en lång rad år, genom allt från presidentmord till kungabröllop och världspolitiska omvälvningar. Så stora saker arbetade inte vi med, men väl det stora i det lilla.

Efter ”Efter 3” skildes våra yrkesvägar en stund. Men Sigurd ville 1995 ha mig som researcher i hans nya projekt, då på SvT, ”Ett sånt liv”, som jag skrivit om tidigare här. Det blev även det ett lärorikt år för mig: att finna det stora i det lilla.

I denna korta berättelse om mina första stapplande steg som journalist (efter tio år som elektriker och arbetsledare i tunnelbanan) får jag inte glömma min minst sagt formsäkra och, på alla goda sätt, uppriktiga och rättvisa handledare på Efter 3-redaktionen, Monika Sandberg.

Senaste inlägget

 • Jimmys nyckel.
    ”Jimmys nyckel, tack …” Kvinnan kommer från ingenstans med sin antracitgrå rullväska. ”Jimmys nyckel, ska jag hämta.” Baristakillen rör sig mot ett glas...
  09 februari 2018 // 0 Comments
 • Fotokonst av Fotograf Johan Lindstén. Här, en bild från Vardø i Nordnorge, när Hurtigrutens ”MS Lofoten” lämnar hamnen på väg söderut. Fotografiet är placerat i en hemmiljö.
    Det blir bara fler och fler som väljer att dekorera sitt kontor eller hem med fotokonst. Enligt svensk forskning om arbetsmiljö och arbetsplatsen blir...
  06 februari 2018 // 0 Comments
 • Kondensatet av Ikea – den nyckel som alla monterar sin möbler med. Nyckeln har gjort att det i praktiken inte behövs något annat verktyg för att sätta samman innehållet i det platta paketet.
  Kondensatet av Ikea – den nyckel som alla monterar ihop sina möbler med. Nyckeln har gjort att det i praktiken inte behövs något annat...
  29 januari 2018 // 0 Comments
 • En överväldigande bra respons från en uppdragsgivare som engagerat mig som fotograf.
  Det är så fantastiskt att få respons från sina uppdragsgivare. För, det är inte alltid man får det. De sitter fast i många olika...
  28 september 2017 // 0 Comments
 • FOTO: Johan Lindstén. Johan Lindsténs bild från Roslagen när månen lyser över en gård norr om Norrtälje, Älmsta.
  Tidigare lanserade jag min webbutik med stämningsfulla och intressanta fotografier avsedda för offentlig miljö. De gör sig perfekt i en reception eller ett väntrum,...
  25 januari 2017 // 0 Comments