Blogg

Om bilder och journalistik ...
På bilden: Arkadij Babtjenko. Foto: Johan Lindstén

Arkadij Babtjenko mördad – trodde vi alla …

KIEV, UKRAINA. Den ryske journalisten, författaren och fotografen Arkadij Babtjenko har skjutits till döds i anslutning till sitt hem i Ukrainas huvudstad Kiev.

Men det stämde inte. I själva verket var mordet på honom iscensatt av honom själv och den ukrainska säkerhetstjänsten för att på det sättet kunna avslöja en rysk mordkomplott och en agent som verkade i Ukraina.

Arkadij Babtjenko valde att flytta till Kiev tillsammans med sin hustru eftersom han inte längre kände sig säker i den ryska huvudstaden. Han var starkt regimkritisk och skrev en lång rad artiklar och böcker med udden riktad mot den ryska statsledningen och korruptionen. Eftersom det var svårt för honom att få något arbete publicerade han sig i sociala medier.

Så sent som i morse, tisdag, berättade han på social medier att det i dag är är hans ”andra födelsedag”. Skälet är att han vid ett tillfälle skulle flyga med en arméhelikopter, men fick inte plats. Helikoptern sköts sedan ned och alla ombord omkom.

Han har skildrat de ryska krigen inifrån från bland annat Tjetjenien, där han själv var värnpliktig soldat i ett av krigen och berättade i text och bild sedan om den ryska armén, övergrepp och människorättsbrott i bland annat boken ”Krigets färger”.

Enligt Sveriges Radios Fredrik Wadström ska Arkadij Babtjenko vid ett tillfälle ha tagit värvning i den ryska armén. Väl på fältet slänger han sitt vapen och samlar i stället material som journalist.
”Den erfarenhet han hade av krig gjorde honom till en ovanlig krigsreporter”, säger Fredrik Wadström, och tillägger att Babtjenko hade en rad oortodoxa metoder för att kunna arbeta som journalist, bland annat samlade han pengar genom crowd funding på Facebook och den ryska motsvarigheten Vkontakte.

Sveriges Radios Maria Persson Löfgren​ säger att ryska journalister i sociala medier i kväll, tisdag, beskriver honom som en legendar och en alldeles speciell i sitt slag.

Hot mot och mord på journalister är inte ovanligt i Ryssland.
Pavel Sheremet, från Vitryssland/Belarus, men boende i Kiev efter att ha lämnat Moskva på grund av hot dödades av en bilbomb. Det mordet är fortfarande ouppklarat av den ukrainska polisen.
Anna Politkovskaja mördades i trapphuset till sitt hem i Moskva.
Boris Nemtsov sköts till döds på en bro hundratalet meter från Kremls murar. Den ryske presidenten, Vladimir Putin, lovade personligen att han skulle se till att mordet klarades upp. Mördaren går emellertid fortfarande fri.
Många fler har mördats och hotats för sin frispråkighet. Ännu fler motarbetas på daglig basis på olika sätt, både politiskt eller yrkesmässigt, av regimen eller dess anhängare.

• Jag träffade Arkadij Babtjenko i samband med ett besök i Stockholm 2014, inbjuden av Östgrupperna. Det var en mycket ödmjuk man som var stolt över att vara i Stockholm. Trots att han inte pratade engelska fick vi en bra kontakt tack vare Östruppernas Sofia Uggla som tolkade. Extra stolt var han över att kunna besöka Olof Palmes grav på Adolf Fredriks kyrkogård i centrala Stockholm.

På bilden: Arkadij Babtjenko vid Olof Palmes grav i Stockholm. Foto: Johan Lindstén
Arkadij Babtjenko vid Olof Palmes grav i Stockholm.
Foto: Johan Lindstén © 2014

Senaste inlägget

 • Att göra tidningen Kyrkogården är ett sant nöje. Med i stort sett fria händer, och ett minst lika stort förtroende från utgivaren SKKF, känns...
  24 februari 2020 // 0 Comments
 • Omslag under 2019 på tidningen Kyrkogården. Foto: Johan Lindstén
  Nummer 4–2018 var det första numret av tidningen Kyrkogården som jag hade det fulla, egna ansvaret för. Ett helt nytt arbetsfält – med obekanta...
  02 september 2019 // 0 Comments
 • Från och med nummer fyra av tidningen Kyrkogården är jag redaktör för innehållet. Det innebär att jag ansvarar för både texter och bilder i...
  01 augusti 2018 // 0 Comments
 • Barbro ”Lill-Babs” Svensson
  Jag hade förmånen att få träffa och fotografera Barbro ”Lill-Babs” Svensson under Cornelis-dagen för några år sedan. Det är alltid – varje gång –...
  03 april 2018 // 0 Comments
 • Jimmys nyckel.
    ”Jimmys nyckel, tack …” Kvinnan kommer från ingenstans med sin antracitgrå rullväska. ”Jimmys nyckel, ska jag hämta.” Baristakillen rör sig mot ett glas...
  09 februari 2018 // 0 Comments